Sticky

Hvordan genkender du fup og Phishing?


Omdømme 5
Badge +4
 • Administrator
 • 627 kommentarer
Har du modtaget et fup-opkald, fået en mistænkelig mail eller en SMS fra en ukendt person?
I denne tråd ser vi på, hvordan du skal være opmærksom, når du modtager noget mistænkeligt – og hvordan du sikrer dig for ikke at blive udsat for svindel.

Når svindlere kontakter dig, så sker det typisk fordi de vil have adgang til din computer, dine oplysninger eller konti. Det sker typisk ved en SMS, mail eller et telefonopkald.

En af de typiske fup-metoder hedder ”Phishing”, her forsøger svindlere at udgive sig for at være et selskab – f.eks. YouSee eller SKAT – hvor de efterfølgende vil have dig ind på en hjemmeside for at indtaste dine oplysninger. I virkeligheden havner du slet ikke på virksomhedens hjemmeside, men i stedet en kopi som gafler din oplysninger så snart du sætter dem ind. Vi giver her nogle gode råd til hvad du skal være opmærksom på:

Genkend en mistænkelig mail/SMS:


Hvordan er sproget?

Fupmails er typisk direkte oversat gennem f.eks. Google Translate. Hvis du derfor modtager en mail fyldt med grammatiske fejl og stavefejl, så hører den til i papirkurven!

Tidsfrister

Du kan også ofte genkende en fupmail ved at afsenderen forsøger at få dig til at foretage ændringen indenfor en snæver tidshorisont f.eks. indenfor 24 timer. Dette gør de for at sætte lidt pres på i håb om at du hopper i fælden.

Tjek linket:

Der vil typisk være et link i beskeden som fører dig ind på en anden side. Dette link kan være gemt bag en tekst f.eks. ”Klik her” eller ”Gå til YouSee.dk”, så du skal derfor aldrig stole på linkets navn. Du kan hurtigt se hvor linket fører dig hen ved at holde musen over linket, hvorefter det vil fremgå på skærmen eller i bunden til venstre:


I tvivl?

Kontakt det rigtige firma for at høre om mailen er god nok.

FupopkaldTjek nummeret
Se hvor mange cifre der er i nummeret. Et rigtigt dansk nummer indeholder otte cifre og begynder med "+45". Har du taget telefonen og efterfølgende opdager at opkaldet er et fupopkald, så anbefaler vi at du blot ligger på.

Ring ikke tilbage
En af de metoder svindlere bruger er, at ringe op fra et udenlandsk nummer og ligge på så snart du løfter røret. Deres mål er, at få dig til at ringe tilbage til nummeret, hvorefter du vil blive takseret. Det er derfor vigtigt, at du ikke ringe tilbage til et udenlandsk nummer, medmindre du selv kan validere det.

Giv dem ikke adgang til din pc
Vi ser løbende at svindlere udgiver sig for at være et IT-firma (f.eks. Microsoft), som fortæller dig, at der er skadeligt indhold på din pc. De vil herefter forsøge at få dig til at installere noget software for at få adgang til din computer - det skal du naturligvis ikke gøre.

Har du været udsat for Phishing?


Del gerne mailen, nummeret eller SMS'en med os her på YouSee Forum. Det kan du gøre i vores kategori Fup og Phishing. Du kan også anmelde nummeret og læse mere om Fup og svindel på vores hjælpeside: Fupopkald - undgå at blive snydt
I denne tråd vil vi meget gerne høre om jeres erfaring - og hvordan I holder jer sikre. Smid en kommentar og del din viden med os andre! :)

1 Kommentar

Omdømme 1
Badge +1
Jeg synes det er værd at nævne at Yousee/TDC som et af ganske få firmaer i Danmark har taget anti-phishing teknologien DMARC i brug.
I praksis betyder det at kriminelle ikke kan få afleveret email med forfalsket @tdc.dk eller @yousee.dk afsender adresse, disse emails blokeres ganske enkelt af mailudbyderne (Google/Yahoo/Microsoft osv)
Alt i alt bliver det en del nemmere at afgøre om en email er ægte eller ej, kig på afsenderadressen punktum, så er den ikke længere.

Mange af de tjenester rigtig mange mennesker anvender daglig har taget DMARC i brug, her er en liste: https://dmarc.dk/dmarc-hall-of-fame/
Der findes selvfølgelige også en liste over firmaer som ikke bekymrer sig om brugernes sikkerhed:
https://dmarc.dk/dmarc-hall-of-shame/

Vil du være med til at gøre dagligdagen lidt mere sikker for os Danskere, så skriv til NETS, SKAT, NemID og E-Boks osv, og bed dem implementere DMARC.

Besvar

  • :D
  • :?
  • :cool:
  • :S
  • :(
  • :@
  • :$
  • :8
  • :)
  • :P
  • ;)