Beskyt dine børn - Tips til forældre


Omdømme 7
Badge +7
Er dit barn begyndt at bruge internettet og elektronisk udstyr? Så kan du her få gode råd til, hvordan du som forældre kan være proaktiv og hjælpe dit barn godt igang. Her giver vi 9 gode råd til hvad du kan gøre.

1. Følg med dit barn ud på nettet
Vis interesse for, hvad dit barn laver på internettet og mobilen. Det kan være en god ide at sidde sammen foran pc’en og finde passende hjemmesider, som er sjove og spændende. Selvom barnet måske ved mere om sociale medier end dig, er det vigtigt du lader dig inspirere og lærer sammen med dit barn.

2. Tal med dit barn om internettet
Børn og voksne bruger internettet på hver sin måde. Det er derfor vigtigt, at du kender de værktøjet, som dit barn bruger - Facebook, Instagram, Snapchat, sms, mms og meget mere. Kender du ikke særlig meget til internettet og de programmer/app's, som børn bruger, så skaf dig viden.
Når du har kendskab til de værktøjer, som børnene bruger, har I et fælles sprog og forståelse, som kan skabe trygge rammer for børnene, så de ved, at de kan komme og tale med dig, hvis de bliver kede af noget eller oplever ubehagelige ting.

3. Mød andre på nettet, som du selv vil mødes
Internettet har sine regler for, hvordan man opfører sig. Det er vigtigt, at dit barn behandler andre på nettet, som det gerne selv vil behandles. Det kaldes også netikette, handler blandt andet om at:
  • Huske på, at der sidder rigtige mennesker bag maskinen i den anden ende
  • Oprøre sig på nettet, som du gør uden for nettet
  • Tænke før du skriver - hav respekt for andre
  • Være med til at forhindre misbrug på nettet - tal med en voksen, hvis du støder på ubehagelige ting, som derved kan forhindre, at det sker for andre
  • Lade være med at tale grimt om andre4. Diskuter din families netbrug
Bliv enige i din familie om, hvilke regler som gælder, når I er på internettet. Hvordan I anvender personlig information og hvorfor? Hvad kan man stole på på internettet? Hvilke typer hjemmesider og aktiviteter er okay eller ikke okay i familien?

5. Lær dit barn forsigtighed med at videregive personlig information
Børnene bruger ofte internettet til at skabe sociale relationer og kommunikere med deres venner. Kend dit barns online profil og fortæl dem om vigtigheden af en sikker adgangskode, online mobning og hvad de skal gøre, hvis der opstår ubehagelige situationer.
Da mange hjemmesider kræver personlig information, for at brugerne kan få adgang til indhold og tjenester, er det også vigtigt, at dit barn er klar over, hvordan og hvornår personlig information kan gives videre. En simpel regel er, at dit barn ikke uden din godkendelse videregiver sin adresse, sit telefonnummer eller et billede af sig selv.

6. Vær til stede, hvis dit barn vil møde en bekendt fra nettet
Internet er et positivt mødested, hvor børn kan lære andre at kende og skaffe nye venner. Har dit barn truffet en person på internettet, som det gerne vil møde i virkeligheden, skal du ikke nødvendigvis kategorisk afvise det. Men du skal sørge for, at du eller en anden voksen er til stede ved mødet.

7. Husk den sunde fornuft – også på internettet
Lær dit barn altid at være kritisk overfor oplysninger. Lær samtidig barnet, at det naturligvis også gælder på internettet.

8. Vær ikke for kritisk mod barnets nysgerrighed
Dit barn vil sikkert møde hjemmesider med materiale, som både du og barnet finder stødende. Husk, at det er naturligt for børn at være nysgerrige og opsøge ”forbudte sider”. Når det sker, så grib chancen og tag en snak med barnet om indholdet. Barnets ret til information vokser i takt med dets evne til at tage kritisk stilling. Børn skal også have lov til at være nysgerrige og gå på opdagelse.

9. Rapportér om information og situationer, som du mener, er ulovlige
Du eller dine børn kan komme ud for information eller situationer på internet, som bør anmeldes til politiet eller til din internetudbyder. Husk, at det er vigtigt at du tager et medansvar for at anmelde ulovligheder. Gør du dette, er du med til at stoppe yderligere misbrug eller ulovligheder.

Har du gjort nogle erfaringer eller har du gode tips til andre? Del dem gerne her i tråden 🙂

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Besvar