Sticky

Spar på el-forbruget i din bolig - find gode råd her

Spar på el-forbruget i din bolig - find gode råd her
Omdømme 7
Badge +9

Elregningen bliver kun større, derfor vil mange skære ned på forbruget, men hvor kan der spares, når vi snakker elektronik og elektriske apparater i boligen? 

Nedenfor har vi samlet nogle råd, som du forhåbentlig kan bruge i forhold til at spare lidt på el-forbruget i din bolig.

 

SLUK FOR ENHEDER, DER ER PÅ STANDBY

De fleste husstande har mange enheder, som står på standby døgnet rundt og sluger strøm. Her er der typisk tale om fjernsyn, højtalere, spillekonsoller mm. Selvom der ofte er tale om at den enkelte enhed bruger meget lidt strøm til standby funktionen, så kan det hurtigt blive en god mængde strøm der sluges, hvis man ser på hvor meget de samlet set bruger, når de er på standby. Mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen.

Du kan slukke dine enheder på kontakten, når du eksempelvis ved, at du ikke kommer til at bruge den igen i noget tid. Det kan blandt andet være over natten eller når du ikke er hjemme. Du skal dog være opmærksom på at, hvis du f. eks slukker din router, at der ikke er enheder koblet til, som er afhængig af nettet. f. eks online overvågningskameraer.

Du kan også bruge en elspareskinne, hvor du kobler de enheder på, som du ved at du kan undvære om natten eller når du ikke er hjemme. Så kan du med et simpelt tryk slukke for alle enhederne på vej ud ad døren.

BÆRBAR COMPUTER ELLER TABLET FREMFOR STATIONÆR COMPUTER

Stationære computere, som kræver at computeren og skærmen altid får strøm, bruger dobbelt så meget strøm, som f.eks. en bærbar computer, der kun kræver strøm, imens den oplader.

Derfor kan det betale sig at bruge bærbare computere eller endda tablets, fremfor stationære computere.

OVERVEJ DINE VANER OG OPNÅ EN MINDRE ELREGNING

  • Vælg enheder og hvidevarer, der er energieffektive, når der skal købes nyt ind
  • Vent med at køre vaske- og opvaskemaskinen til de er fyldt helt op
  • Vask på et køligere program f.eks. vask ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 grader
  • Undgå at bruge tørretumbleren og hæng tøjet til tørre i stedet for
  • Skift til LED-belysning og sluk lyset, når du ikke opholder dig i rummet
  • Hold temperaturen i køleskab og fryser
  • Fyld opvaskemaskinen helt op og skru ned for temperaturen 
  • Brug strøm, når den er billig - elprisen er typisk højst mellem kl. 19-21
  • Brug tænd/sluk-ur hvor det er muligt

På energistyrelsens hjemmeside, kan du finde flere råd samt vejledning til energioptimering i din bolig: Spar energi i dit hus
 

Hvad har du gjort for at spare på energien i din bolig? Del gerne dine råd og erfaringer og skriv en kommentar nedenfor😊

 

Kilde: Energistyrelsen, SparEnergi.dk


Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Besvar