Det danske sommervejr!


Omdømme 6
Hej alle,

 


Som I har bemærket, har der været en del rumlen og bragen i luften, når Thor har kørt af sted og svinget hammeren (Mjølner) bag sine geder (Tanngnjost og Tanngrisner). 
Desværre er denne oldnordiske færd ikke forenelig med moderne teknik, og en forbikørsel af Thor, med tilhørende lynnedslag, vil ofte resultere i afbrændt elektronik og ikke-fungerende internetforbindelser.

 

Propperne sprang

 

Jeg mistede selv en computer under sidste tordenvejr [i]

 

Jeg er ellers flink til at tage internet fra, når DMI varsler torden i mit område. Og det havde jeg også gjort. Og taget strøm stikkene ud til alt det fintfølende elektronik. Det jeg ikke havde fået gjort, var at tage stikket ud til strømmen på computeren. Så selv om den var slukket, fik den så hårdt et smæk, da lynet slog ned, at den ikke længere kan starte. Værkstedet siger, at den har fået brændt elektronikken af indvendig. Og det endda, selv om HFI-relæet slog fra, og propperne sprang!

 

 

Men hvad kan man gøre ved det?

 

Har I nogle forslag?

 

Kan vi tage den i tråden her, så vi får givet hinanden nogle gode råd til, hvad vi hver især gør, når man er lidt øm over sit udstyr, og ikke ønsker at få det smadret af lynet?

 

Jeg tænker ikke kun på telefoni- og dataudstyr, men på alt udstyr. Hvis vi er forudseende og får givet nogle gode råd, holder tingene længere, vi undgår at være offline og vi skal ikke opleve at komme hjem til et "koldt" hus. Så lad os kalde det en "Win/Win situation" [i]

 

 

Træk stikket ud i tordenvejr

 

Hvad gør jeg så hjemme ved mig nu? Hvis vi tager på ferie, trækker vi stikkene ud. Både til strøm og i telefonstikket i væggen. Udstyr som står uden at være sat til, bliver som regel ikke skadet ved lynnedslag. Jeg tager i øvrigt også strømstikket ud til mit tv. Og antennestikket, så lynet ikke slår i antenne og ind i fjernsynet.

 

Men hvis jeg på DMI kan se, at vi har udsigt til dårligt vejr, gør jeg det samme, før jeg tager af sted om morgenen. Du kan selv tjekke for dit område her: http://go.tdc.dk/yqvsp

 

 

Har lynet slået ned?   

 

Hvordan ved du, om der kan være skade på dit udstyr? Hvis ledninger og udstyr lugter af "brændt elektronik". Eller hvis der er misfarvninger på ledningerne eller der hvor de går ind i udstyret. Jeg har hørt, måske er det en skrøne, at man kan opleve stikkontakterne bliver "skudt" ud ved lynnedslag. Har nogen af jer oplevet dette, eller er det bare en vandrehistorie? Men er det rigtigt, så indikerer det da nedslag! Og så er der selvfølgelig hvis udstyret ikke virker.

 

Heldigvis har man i dag HFI-relæer på sit strømnet i hjemmet, og sikringerne vil også kunne hjælpe. Ligeledes har TDC sikret centralerne imod lynnedslag. Og der er faktisk også backup strøm, hvis strømmen skulle gå til en central.

 

Også til slut. Tal ikke i fastnet telefon under et tordenvejr. Trådløse telefoner og mobiltelefoner bør være ufarlige, men hold dig til det gamle huskeråd fra din bedstemor: tal ikke i telefon under tordenvejr [i]

 


24 Kommentarer

Jeg mener at det var i et Gør det selv blad, at jeg har set en boks - som kunne sættes mellem stik-kontakten og computeren.

Boksen er en stor sikring som brænder over, hvis lynet slår ned - og dermed er computeren sikret.

oplysning til mit tidligere indlæg "boksen"

Den kaldes "surge protector"    Overspændingsbeskytter.

og computeren skulle være beskyttet.


goggle på det, og find hvad du søger.

ja du efterlyste andre der havde oplevet et lynnedslag i elektronisk udstyr,her er min oplevelse af det,sidste sommer var et uvejr trukket ind over helsingør området jeg var i kvistgård på visit og så og hørte uvejret derfra,skyndte mig hjem til boligen i helsingør,og stor var min oplevelse da jeg trådte ind i stuen lå min antennerotor kastet over i den anden ende af stuen alle ledninger var som revet af enhedentelefonstikdåsen ligeledes sprængt ud af væggen,tv radio telefon var færdige med at virke,alle sikringer i elmåleren var gået,pu ha,men heldigvis var det hele forsikret,ellers en bekostelig affære,så alle husk hvor galt det kan gå uden dog at huset nedbrændte.jeg gør alle dine gode råd altid ved udsigt til uvejr af den art hilsen knuddifar

For nogle år tilbage var jeg ansat ved Siemens, servicerede større industrikunder, og har ofte været ude for at skulle skifte størstedele af en kundes udstyr ud, som var totalt futtet af efter tordenvejr!

Udfra dén erfaring kobler jeg ALTID mit eget udstyr helt fra, ved optakten til et tordenvejr.

Jeg HAR hørt om disse "sikringsbokse" - men har ikke nogen personlig erfaring med dem...

Ligeledes har jeg ofte hørt beretninger om stikkontakter der blæser ud af væggene ved lynnedslag. Det nærmeste jeg kommer dén slags hændelser, er at et par fra min familie (MEGET TROVÆRDIGE) berettede om, at der stod 20 cm lange gnister ud af samtlige stikkontakter ved et lynnedslag på deres gård!

Mht. at undgå at tale i telefon i tordenvejr: JA! Gør det ikke! Den direkte kabelforbindelse i fastnettelefonen giver jo mulighed for, at få ristet øret ved lynnedslag!

Mobiltelefon bruger jeg også nødigt under tordenvejr: Teorier går på, at der dannes et kraftigt magnetfelt omkring telefonen ved samtale...og, om dét kan være "tiltrækkende" på lynnedslag véd jeg ikke - men er også for tøset til, at finde ud af det... Glad humørikon

Omdømme 1
Ja - det kan jo være meget godt at tage sine forholdsregler og trække stikkene ud, men hvad gør virksomhederne? De kan da ikke trække stikket ud. Har det noget med "jord" - stik at gøre?

MajaH skriver: "Ja - det kan jo være meget godt at tage sine forholdsregler og trække stikkene ud, men hvad gør virksomhederne? De kan da ikke trække stikket ud. Har det noget med "jord" - stik at gøre?"

Dét at der er jordforbindelse i en stikkontakt gør, at hvis strømmen "forlader" elsystemet og ender i jorden, så kobler HFI-relæet strømmen fra hele anlægget. Således kan man f.eks IKKE blive ristet at hårtørreren i badekarret (forudsat at der er HFI-relæ på elinstallationen), da vvs-installationer som hovedregel er ganske udemærkede jordledere...

Mange virksomheder og institutioner har disse separate edb-strømgrupper (240V-stikket har flade, skråtstillede ben, istedet for runde). Dette med de flade ben er for at sikre, at man ikke utilsigtet (eller bevidst) får sluttet noget ikke-edb-udstyr til dén bestemte strømgruppe.

Om der så i selve gruppetavlen er indbygget noget udstyr til beskyttelse imod lynnedslag, ved jeg ikke - men det kunne være nærliggende at forestille sig det...

Omdømme 6
@Hr_Pedersen

Jeg tror, at de fleste som har sat "de flade" stik i væggen, så man har fordelt den strøm rundt i virksomheden, bruger det til 2 ting:

Der er formentlig en Strøm-back up af en slags på, som slår til, hvis strømmen forsvinder. Af den ene eller den anden grund. Så kan man enten arbejde videre, eller, hvis det blot er kort tid, som der er strøm til, få tid til at lukke sit udstyr.

Også tror jeg også der er noget galvanisk sikring. Du var selv ved at skrive lidt om det, at man kan sætte ind, så der er ikke lige er direkte forbindelse ud til nettet, men man fysisk bryder af, så lynet ikke kan komme til at beskadige udstyret. Og netop derfor, som du selv skriver, har vi disse jordspyd, som er banket mere end 30 - 40 meter i jorden, sådan at overspænding kan måles og flyttes, meget hurtigt.

Jeg er, som I kan læse ud af ovenstående, ikke ekspert. Håber da, at der kommer en, som kan give lidt bedre forklaring end mig - og måske enda en "jeg ved" forklaring, istedet for min "jeg tror" forklaring Glad humørikon

Hilsen

Omdømme 5
Hej Patrick

Man skal ikke kun slukke for alt sit udstyr i tordenvejr, når man er på ferie skal også huske at lukke for vandet, og hvis man har en elektrisk varmtvandsbeholder skal man også koble den fra. Er uheldet ude, mens man er på ferie, kan der stå og pumpe varmt vand ud i 2 eller 3 uger, det bliver dyrt, og så er det en god ide at få en nabo til at kigge efter huset, håber ikke du synes det er helt ude for nummer, det med vandet og varmtvandsbeholderen!!! Meget glad humørikon

Hilsen bbs

Omdømme 1
UHA - Bente

Jeg håber saftsuseme ikke du skriver af erfaring. Overrasket humørikon

Der er sikker mange der sender dig en venlig tanke, næste gang der er nogen der rejser på ferie. Blinkende humørikon

Omdømme 5
Hej Maja

Ha ha nej jeg har ingen erfaringer med det, men en klog mand der er smed, så hos os sker der ikke noget, når ferien står for døren

hilsen BenteMeget glad humørikon

Omdømme 6
Badge +1
Grunden til at man laver en gruppe med flade skrå ben, er at man vil have en transientfri gruppe. Transienter er de "gnister" der opstår i ledningerne mår køleskabe, støvsugere, rundsave osv. starter. Hvis man har alle computere sat til sådan en gruppe er man også sikker på at der ikke er nogen spændingsfoorskel mellen netkablernes stelforbinddelser og computernes stelforbindelser. På den måde er daglig drift godt sikret.

Når det lyner - så er det en anden sag. Problemet er at man altid har fat i to ledninger (Eller tre - hvis man bruger trebenede stik) men det er kun den ene leder der bliver afbrudt når man trykker på knappen. Den anden leder har stadig uhindret adgang til den vide verden. Lynet er ligeglad - det tager denforbindelse der har mindst modstand til jorden, og det er sjældent den afbrudte.....

Hertil kommer at høje spændinger, som f.eks. i lyn kan springe, gennem luften. Tommelfingerreglen siger at man skal have en cm pr. 1000 volt for at være sikker på at der ikke sker spring gennem luften.

Der findes transientbeskyttere der i princippet også vil beskytte mod lyn - men der er ingen 100% garantier når det drejer sig om  naturen.

Vh

Peter

Omdømme 4
Badge
Jeg er enig med dig, Patrick, for her slukker vi også for diverse ting, når det kommer for tæt på - dog tager vi blot strømmen fra de bærbare, og bruger batteriet, indtil larmen er langt nok væk.

2 gange indenfor kort tid har vi haft besøg af Thors hammer - uden, at vi var hjemme.

1. gang endte med et batteri til en bærbar, som ikke ville lade mere. Oveni det grafikkort og ram i en stationær. Billigt sluppet.

2. gang ramte lynet naboens skorsten, som krøb til halv størrelse, samt at deres tv, video, pc og mere brændte af. Genboen fik lynet ud af telefonstikket, og det suste rundt på hendes bord. Hos os stod HFI-relæet af - fuldstændig smeltet (så det virkede da Blinkende humørikon). Derfor fik vi skiftet det, fik automatsikringer - kort sagt alt.

Vores gamle adsl-modem, skillefilter - eller skal jeg skrive internetforbindelse stillede også skoene. Ikke så underligt, da alle på vejen havde mistet forbindelsen, da centralen havde haft "en lille snak" med lynet.

Heldigvis har vi indbyggede relæer i vores anlæg, tv, dvd osv., så de overlevede turen, så endnu mere billigt, taget i betragtning af, at have haft det inden for vores 4 vægge.

Håber, at det siger nok om, hvad det vil sige, at huske specielt den med nul telefon, og også at tage det fra, som er mest modtagelig.

Sidst synes jeg lige, at det værste er, at min bedre halvdel ELSKER at være udenfor, når det tordner. Overrasket humørikon

Omdømme 5
uha da da ,kan din bedre halvdel virkelig lide tordenvejr, føj, jeg skal ikke nyde noget.

I sommeren 2002 var min mand og svigersøn på tur i vores sejlbåd, de var i Skotland. Da de sejlede hjem, kom der et tordenvejr, som min mand aldrig har oplevet før, lyn og skrald ud i et, lyn ned i vandet, puha, da de kom hjem sagde min mand ,at da det tordenvejr var på sit højeste, var båden billigt til salg.

Hilsen bbs

Omdømme 4
Badge
Hej bbs.

Jeg er heller ikke den store fan af tordenvejr - selvom det er flot.

Av for den, det må ikke have været ret skægt - slet ikke, når det er lige over en.

Jeg lå engang og slappede af, men det blev afbrudt af det samme - lyn og brag i et, med et dertil hørende kraftigt styrtende regnvejr, så jeg ikke engang kunne se ud af ruderne. (Resulterede i oversvømmet kælder, så vi fik hurtigt lavet om, så det blev faskiner, som tog imod vandet i stedet for, og har ikke haft vand i kælderen siden).

Og ja, han har altid elsket tordenvejr, og jeg kan ikke få ham til at lade være (men forsøger dog ivrigt).

Mvh

MacGyver

Omdømme 5
Hej Macgyver

At nogle dog kan elske tordenvejr,jeg forstår det bare ikke. Jeg er en årgang 1951, det er måske svaret, for min bedstemor lærte sine børn, at være bange for tordenvejr ( de havde stråtag på huset) så hun gav selvfølgelig skrækken videre til min mor , som gav det videre til mig, jaja det går nok det hele, så længe vi ikke ar større problemer.

Hilsen bbs

Hej Peter!

Du skriver nogle gode ting i dit indlæg, dog er der et par detaljer som jeg ikke er enig i - eller under mig lidt over:

Der opstår IKKE gnister i ledninger!

På Wikipedia er der en ganske udemærket beskrivelse af begrebet "transient", som er defineret som "pludselige eller forbigående overspændinger".

Link til artiklen følger hér: http://da.wikipedia.org/wiki/Transient-sp%C3%A6ndings-d%C3%A6mper

Så skriver du:

"Hvis man har alle computere sat til sådan en gruppe er man også sikker på at der ikke er nogen spændingsfoorskel mellen netkablernes stelforbinddelser og computernes stelforbindelser."

Lad os lige forsøge at blive ved lysnet-forbindelsen, altså den 240V strømforsyning til pc. Dér er der ingen "stelforbindelse"! Der er 2 (eller 3) ledere: Fase + nul + (evt) jord. Og, du har ret i at det kun er den ene leder der bliver afbrudt ved tryk på "knappen" - altså tangenten på afbryderen - og det er (ved en korrekt udført installation) ALTID fasen der bliver afbrudt.

Ofte er det dog tilfældet, at mangt en husmand har leget elektriker og har haft byttet om på fase og nul, og i sin egen lille tilfredshed undret sig over, hvorfor det dog kan tage 3-4 år at blive uddannet som elektriker - når dét med strøm nu er så såre enkelt... *griner*

Udover dét, er jeg enig med dig i dit indlæg... Glad humørikon

Omdømme 1
Hej hr_Pedersen

Jeg er sikker på, at jeg ikke behøver forsvare Peters indlæg. Det er han udemærket selv istand til, men jeg  kan ikke lade være med at kommentere dit indlæg.

Jeg har ikke en skid forstand på faser, "Pludselige eller forbigående overspændinger", og hvad  hulen betyder "transient".  Ja man kan selvfølgelig slå ordet op i det leksikon du henviser til, men det bliver vist en lidt for avangeret forklaring for mig. Jeg forstår bedre Peters forklaring, om at der sker noget i de ledninger, fordi han har sat ordet "gnister" i anførselstegn.  

Jeg syns det er dejligt, at der engang imellem er nørder, der forklarer tingene på den enkle måde.Glad humørikon

Omdømme 6
Badge +1
Det er da fuldstændig korrekt der ikke opstår gnister i en ledning. En gnist kan ikke opstå i en leder. Der er to betingelser for at der opstår gnister. Den ene er at der er en isolator mellem to ledere. Den anden er at der et højt potentiale mellem de to ledninger. Hvis ikke der er nogen der har klippet ledningen over - så er der ingen isolator.... og dermed ingen gnist....

Det ændrer dog ikke på det faktum at der i ledninger opstår en tilstand der er fuldstændig analog med en gnist. Det er når lederen leder en transient. En ældre støvsuger kan f.eks. inducere en transient på op til 1500 V tilbage til lysnettet pga. den induktion der opstår når spolerne magnetiseres. Det er fuldstændig ligeså skadeligt som et lyn.

Maja har fuldstændig ret i at det var en lidt enklere måde at forklare det på - men hvis der er nogen der har spørgsmål - så fyr endelig løs....Glad humørikon

Jeg vil dog lige understrege en ting. HFI (Eller HPFI) relæer beskytter ikke mod lynnedslag. Overhovedet. Basta! Men - hvis der er nogen der stadig har et HFI-relæ, som nævnt her, så få det dog skiftet til et HPFI-relæ og få den moderne beskyttelse. Alle HFI-relæ'er har i det øvrigt en alder hvor de burde være ulovlige - men det er jo selvfølgelig en anden sag.

Vh

Peter

Omdømme 5
Hej peter

Du skriver mange interesante som jeg ikke forstår så meget af, men at der er kommet noget nyt, i stedet for HFI, det var jeg ikke en gang klar over, det skulle vi måske overveje at få i stedet for.

Hilsen bbs

Hej Patrick

Det er bestemt ikke en skrøne eller en vandrehistorie, at stikkontakterne kan blive "skudt" ud af væggen ved lynnedslag. Vi har oplevet og set det et par gange gennem årene - ret uhyggeligt, når det sker!

Susanne1

Omdømme 6
Hej Alle

Bemærk, at DMI lige nu varsler rigtigt dårligt vejr!

Derfor har vi en artikel om det samme på vores hjemmeside. Tjek den her:

http://kundeservice.tdc.dk/privat/faq.php?id=31865

Må jeres paraplyer holde jer tørre Glad humørikon

Hilsen

Omdømme 1
Med hensyn til dårlig dansk uvejr ,der vil jeg lige tilføje at det med at tage strømen fra tv-radio-pc

og varmvandsbeholder som bruger strøm vil være apsolut en god id at huske at afbryde hvis

man skal på ferie og det gælder også sommerhuse og campingvogne , og med hensyn til telefoner

skal stikket også tags ud og for mobil telefoner vil jeg sige sluk den ,og for hørerhæmmede vil jeg

på det kraftigste fraråde at bruge mobiltelefon fordi den har batteri og det har høreraparater også

og hvis udheldet skulle ske ja så kan man nok tænke sit til det .

PS: Det gælder også selvom nogle tænker jam min pc det er trådløs og køre på batteri der er

statisk elektriskudladninger .

         hfc.

Omdømme 6
Badge +1
Desværre er der ikke nogen pæn måde at sige det på.....

Din påstand om at "statiske udladninger" skulle påvirke apparater med batteri er det rene og skære vrøvl. Det er derimod ganske korrekt at det er mindre smart at lade dem være tilstluttet lysnettet under tordenvejr, hvis der skulle ske et lynnedslag i et gadeskab i nærheden.

For at der skulle være nogen fare er det et absolut krav, at der er galvanisk forbindelse til jord - på den ene eller anden måde. og det er der netop ikke til batteridrevne apparater. Det er elektrofysik for begyndere.

Jeg beklager.... Glad humørikon

Med venlig hilsen

Peter

Omdømme 1
Hej Peter A ja selvfølgelig har du ret , men det jeg glemte var at tilføje at strømforsyninmgen

var tilsluttet ville dette være ødelagt , så det var en fejl fra min side det beklager jeg og tak

Peter A for at gøre mig opmærksom på det ,og ha en god ny uge mvh HC21.

Besvar